Zorgvernieuwingsprojecten

ecgOns gezondheidscentrum neemt deel aan 2 zorgvernieuwingsprojecten boezemfibrilleren en POCT.

POCT
Het POCT project (Point-of-Care diagnostiek in de huisartsenpraktijk) omvat feitelijk drie verschillende laboratorium bepalingen: CRP (ontstekingswaarde), HbA1c (maat voor instelling bij suikerziektepatienten) en D-Dimeer (test voor trombose). Ons centrum beschikt over meet apparatuur voor het doen van deze metingen.

Door het doen van deze metingen kunnen we meer diagnosen vaststellen. Dit kan bijvoorbeeld onnodige behandeling voorkomen met antibiotica door het bepalen van de ontstekingswaarde in het bloed (CRP). Ook hoeven suikerziekte patiënten niet 2 keer de praktijk te bezoeken voor het doen van een test nodig om te kijken hoe de instelling is (HBA1C) maar kan de praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige direct tijdens het spreekuur de meting doen.
Indien de huisarts denkt aan trombose kan er nu op de praktijk een test (D-Dimeer) gedaan worden. Dit kan onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis voorkomen. Zo kunnen kosten bespaard worden voor de patienten doordat, afgezien van de belasting van een ziekenhuisverwijzing, het eigen risico niet aangesproken wordt. De huisartsenzorg valt namelijk buiten het eigen risico.

Boezemfibrilleren (Atriumfibrilleren AF)
Afgelopen jaar heeft een aantal praktijken in de provincie Groningen meegewerkt aan een pilot AF met 34.000 patiënten.  De pilot is onder meer opgezet om de zorgkosten te verlagen. Huisartsen gaan patiënten met stabiel boezemfibrilleren zelf diagnosticeren en behandelen. Met het project, in samenwerking met het Martini Ziekenhuis, Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) en zorgverzekeraar Menzis, worden meer patiënten bij de eerstelijns zorg gehouden. Stabiele patiënten met een hartritmestoornis staan op dit moment nog grotendeels onder behandeling bij de cardioloog.

Bij het project wordt niet alleen gekeken naar zorgkostenverlaging; door het opsporen van mensen met een verhoogd risico kan eerder worden opgetreden. Beroertes kunnen zo worden voorkomen.

Patiënten met ernstige klachten blijven onder de hoede van de cardioloog. Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis en komt vooral voor bij oudere mensen. De hartslagfrequentie is hierbij onregelmatig.

Ons centrum bevindt zich nu in de voorbereidingsfase van dit project. Naar verwachting start ons centrum na de zomer met dit zorgvernieuwingsproject.