Tijdelijke sluiting Opende wegens personeelstekort

Onze locatie in Opende zal tijdelijk gesloten worden omdat we een tekort hebben aan doktersassistentes.

Het vak van doktersassistente is in de loop der jaren steeds uitgebreider geworden. Werkte ze vroeger vaak als een soort secretaresse die de telefoon opnam en het spreekuur van de huisarts plande, tegenwoordig is ze een spin in het web van alle disciplines die aan een huisartsenpraktijk verbonden zijn. In onze huisartspraktijk werken naast de huisarts drie praktijkondersteuners somatiek die de chronische ziekten zoals suikerziekte en hart- en longziekten controleren en behandelen en een praktijkondersteuner GGZ, die mensen met psychische problemen helpt. Ook werkt er een verpleegkundig specialist, zij ziet zelfstandig patiënten met bepaalde klachten waarin zij zich heeft gespecialiseerd.

De assistente neemt de telefoon op, moet de patiënten een aantal vragen stellen en vervolgens adviseren op welk spreekuur ze het beste terecht kunnen en ze op het juiste spreekuur inplannen. Voor de huisarts is de zorg steeds complexer geworden nu veel specialistische zorg vanuit de ziekenhuizen is teruggeplaatst naar de huisartsenpraktijk en door de huisarts wordt verzorgd.
Ook het takenpakket voor de doktersassistente is daardoor flink uitgebreid en zij heeft haar eigen spreekuren waarop zij bepaalde onderzoeken en behandelingen zelf kan uitvoeren. Als doktersassistente dien je daarom goed en breed opgeleid te zijn en kennis van zaken te hebben.

In de provincie Groningen is een toenemend tekort aan doktersassistentes. Dit geldt ook voor andere huisartsenpraktijken, zij nemen daardoor noodmaatregelen zoals het aannemen van verpleegkundigen voor deze functie of het beperken van spreekuren door de assistente.

De laatste maanden hebben we meerdere malen een vacature uitgezet voor een doktersassistente, helaas heeft dit tot op heden nog niets opgeleverd.  Ondanks dat we werven op allerlei fronten kunnen we tot op heden geen geschikte kandidaten vinden. Daarom moeten we helaas de locatie Opende tijdelijk sluiten. We vinden dat een gemis voor de bewoners van Opende die dankbaar gebruik maken van deze mogelijkheid om zorg dicht bij huis te krijgen. Zo gauw we weer op volle sterkte zijn zullen we locatie Opende weer open stellen.